Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Deel deze pagina

Operatie

Wanneer er borstkanker is geconstateerd zal er in de meeste gevallen een operatie worden gepland om het kwaadaardige gezwel uit de borst te verwijderen. De meest voorkomende operaties zijn een borstsparende operatie en borstamputatie.

Borstsparende behandeling

Als het onderzoek aantoont dat er sprake is van een kleine tumor en de lymfeklieren in de oksel niet verdacht zijn, wordt er gekozen voor een borstsparende behandeling met een schildwachtklierprocedure. De schildwachtklier is de eerste lymfeklier(en) die de kankercellen uit de borst opvangt. Als die helemaal geen kankercellen bevat is de kanker niet uitgezaaid en is de kans op genezing groot.

Een borstsparende behandeling wordt altijd gevolgd door bestraling van de borst; tumorgrootte/tumorkenmerken en eventueel het tumor(DNA)profiel bepalen of er verder nog behandeling zal volgen.

Borstamputatie

Als door een punctie is aangetoond dat zich tumorcellen in de oksel bevinden wordt het verwijderen van lymfeklieren in de oksel (okselklierdissectie) geadviseerd. Als de tumor te groot is voor een borstsparende behandeling kan óf eerst chemotherapie gegeven worden om de tumor te verkleinen óf er wordt een amputatie van de borst geadviseerd.

Na de operatie worden het weggenomen weefsel en de lymfeklier(en) onderzocht door de patholoog. Dit levert veel informatie op, bijvoorbeeld of de kanker zich bevindt in de lymfeklier(en), welke soort kankercellen het zijn en de grootte van het gezwel.

Tijdens mijn opleiding heb ik mij gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met borstkanker. Als chirurg wil ik graag mensen de beste zorg kunnen verlenen.

Liesbeth Veenendaal
Oncoligsch Mammachirurg

Wanneer u twijfelt aan de keuzes van uw medisch team, kunt u zich altijd laten informeren door een tweede arts. Dit noemen we een second opinion. Uw arts vindt dit geen probleem. Als u vragen heeft of dingen niet begrijpt, kunt u dit altijd vragen aan uw team. Daar zijn wij voor. Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis is er voor u.

 

 

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910