Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Deel deze pagina

Soorten behandelingen

Over borstkankerbehandelingen is één ding zeker te vertellen: er is geen één behandeling hetzelfde omdat er veel verschillende vormen van borstkanker zijn en elke behandeling is afhankelijk van verschillende factoren. In het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis zijn de behandelingen volledig op maat, zonder onnodige wachttijden op uitslagen en in een prettige omgeving. Hieronder vindt u een algemeen overzicht van de soorten borstkankerbehandelingen die er bestaan. 

Algemene soorten behandeling 

In het algemeen zijn er vijf soorten borstkankerbehandelingen die los van elkaar of gecombineerd worden toegepast. 

  • Chirurgie
  • Radiotherapie
  • Chemotherapie
  • Hormonale-therapie
  • Immunotherapie

Borstoperatie

Wanneer er borstkanker is geconstateerd, is in de meeste gevallen een operatie nodig om het kwaadaardige gezwel uit de borst te verwijderen. De meest voorkomende operaties zijn een borstsparende operatie en borstamputatie. Daarnaast kunnen er kankercellen in de lymfeklieren in de oksel voorkomen. Om hierachter te komen zullen er tijdens de operatie ook één of meerdere lymfeklieren uit de oksel verwijderd worden.

Na de operatie worden het weggenomen weefsel en de lymfeklier(en) onderzocht door de patholoog. Dit levert veel informatie op, bijvoorbeeld of de kanker zich bevindt in de lymfeklier(en), welke soort kankercellen het zijn en de grootte van het gezwel.

Een plastisch chirurg is standaard onderdeel van ons team, dus indien gewenst en mogelijk zullen we altijd proberen om al bij de eerste operatie een reconstructie te doen.

Wij nemen alle tijd om de keuzes en consequenties van de behandeling met u door te nemen.


Liesbeth Veenendaal
Oncologisch Mammachirurg

Nabehandelingen

Naast de operatie kan borstkanker ook (na)behandeld worden middels bestraling, radiotherapie, chemotherapie, hormonale-therapie en immunotherapie.

De operatie en de bestraling zijn toepassingen van lokale behandeling van borstkanker. De chemo-, hormonale- en immunotherapie zijn aanvullende behandelingen die worden ingezet om de eventuele achtergebleven kankercellen in het gehele lichaam tegen te gaan. Maar soms kan het zijn dat u eerst chemotherapie krijgt omdat het kwaadaardige gezwel te groot is of te verspreid is waardoor een operatie niet mogelijk is.

 

Tot slot

Niet alle behandelingen zullen voor u gelden. Belangrijk om te weten is dat wij - als medisch team - altijd een persoonlijk behandelplan maken op basis van uw ziektebeeld.

Wanneer u twijfelt aan de keuzes van uw medisch team, kunt u zich altijd laten informeren door een tweede arts. Dit noemen we een second opinion. Uw arts vindt dit geen probleem. Als u vragen heeft of dingen niet begrijpt, kunt u dit altijd vragen aan uw team. Daar zijn wij voor. Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis is er voor u.

Bel ons op 030 22 50 910
Of wij bellen u terug Bel mij

 

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910