Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Deel deze pagina

Wat is chemotherapie?

Met chemotherapie wordt het gebruik van medicijnen (antikanker- medicijnen/cytostatica) als een behandelvorm van borstkanker bedoeld. Vaak wordt een combinatie van een aantal middelen gebruikt omdat de chemotherapie dan beter werkt. Het voornaamste doel is verspreiding van borstkankercellen tegen te gaan of er controle over te krijgen; zo worden de overlevingskansen verhoogd.

Wie krijgt chemotherapie?

Chemotherapie wordt toegepast in de volgende gevallen:

  • Adjuvant: Patiënten die een borstoperatie hebben ondergaan, krijgen na de operatie chemotherapie als er een risico is op reeds bestaande microscopische uitzaaiingen.

  • Neoadjuvant: Patiënten die niet meteen kunnen worden geopereerd omdat het gezwel te groot is, krijgen soms eerst chemotherapie om de tumor te verkleinen.

  • Palliatief: Chemotherapie wordt ook toegepast om patiënten die niet meer van hun ziekte kunnen genezen een betere kwaliteit van leven te bieden, door bijvoorbeeld de pijn te verlichten.

Hoe werkt chemotherapie?

Normale, gezonde cellen vertonen een gecontroleerd patroon: er worden evenveel nieuwe cellen aangemaakt als er oude afsterven. Kankercellen groeien echter in een abnormaal, niet gecontroleerd, tempo. Er worden meer nieuwe cellen gevormd dan er oude afsterven waardoor gezwellen kunnen ontstaan. Iedere cel heeft een levenscyclus. Cytostatica doen hun werk door op een bepaald ogenblik de levenscyclus van een cel te verstoren. Het precieze moment waarop ze dat doen, verschilt echter van medicijn tot medicijn. Daarom wordt vaak een combinatie van verschillende medicijnen toegediend.

Hoe wordt het toegediend?

Chemoruimte Alexander Monro Ziekenhuis. credits foto: info@hannesdesign.nlDe internist-oncoloog dient de chemotherapie intraveneus (in een ader) toe. Meestal wordt er een infuus in een bloedvat op de hand of in de onderarm ingebracht. Het kan ook met een catheter, die aangesloten wordt op een poort in een groter bloedvat (port-a-cath).

Onze ruimte voor chemotherapie is behaaglijk, ruim en prettig. Er is plek om met anderen te praten of juist om u terug te trekken. Alles waardoor u zich comfortabel voelt. Wij zorgen ervoor dat de behandeling naadloos aansluit op het afgesproken behandelplan.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling hangt van allerlei factoren af en kan dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn. Meestal wordt chemotherapie toegediend in een aantal cycli, waarbij rustpauzes worden ingelast tussen de giften. Hierdoor krijgt het lichaam de kans om normale cellen te herstellen en nieuwe energie op te bouwen.

Bijwerkingen chemotherapie

Omdat kankercellen snel groeien en zich snel delen, hebben anti-kankermedicijnen vooral effect op snelgroeiende cellen. Er zijn dus ook normale (gezonde) cellen die deze eigenschap hebben en daardoor lijden onder de effecten van cytostatica. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen, met de bijbehorende “aangetaste” cellen, zijn:

  • Bloedcellen; verhoogde kans op bloedingen, verhoogde vatbaarheid voor infecties en bloedarmoede (anemie), moeheid. Daarom adviseren wij ook om de internettraining vermoeidheid bij kanker van het Helen Dowling Institute te volgen.
  • Cellen in het spijsverteringssysteem: misselijkheid en braken. Daar zullen wij u medicijnen tegen geven, om deze verschijnselen te verminderen.
  • Haarcellen: haaruitval (alopecia). Voor dit laatste verschijnsel kunt u in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis, na overleg, gebruikmaken van de ijskap. Daarmee kan in sommige gevallen haaruitval worden voorkomen. Het succes is onder andere afhankelijk van het soort chemotherapie. Voor meer informatie over de ijskap, zie de website van BVN.

 

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910