Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Deel deze pagina

Borstkanker bij mannen

Per jaar krijgen zo’n 100 mannen de diagnose borstkanker. Net als bij vrouwen komt borstkanker bij mannen op elke leeftijd voor. Het grootste aantal mannelijke borstkankerpatiënten is tussen de 60 en 80 jaar oud.

Hoe herkent u als man borstkanker?

De meeste vrouwen ontdekken een afwijking in de borst tijdens zelfonderzoek of er wordt iets verdachts gezien tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker. Hierdoor vindt meestal snel verder onderzoek plaats, wat de behandeling ten goede komt. Omdat veel mensen niet weten dat borstkanker ook bij mannen voorkomt, wordt bij hen de diagnose vaak laat gesteld, terwijl bij mannen vroege signalering van een afwijking net zo belangrijk is als bij vrouwen.

Ook als man kunt u door zelfonderzoek mogelijke symptomen van borstkanker ontdekken:

  • Verandering in hoe de borst en/of tepel aanvoelt
  • Verandering in hoe de borst en/of tepel eruitziet
  • Vocht uit de tepel

Zodra u een van de symptomen herkent is het belangrijk dat u direct contact opneemt met uw huisarts, zodat verder onderzoek kan uitwijzen of het om borstkanker gaat. 

Soorten borstkanker

Er bestaan verschillende soorten borstkanker, die allemaal zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. De meeste mannen met borstkanker (8 op de 10) hebben een invasief ductaal carcinoom en de borstkanker is vaak hormoongevoelig. Lees hier meer over de verschillende soorten borstkanker. 

Verder onderzoek

Wanneer verder onderzoek noodzakelijk is, kunt u – met een verwijzing van de huisarts - binnen 24 uur terecht in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis voor verder onderzoek. Dit onderzoek gebeurt op dezelfde wijze als bij vrouwen. U heeft eerst een uitgebreid gesprek met de oncologisch mammachirurg. Zij voert ook lichamelijk onderzoek uit en er wordt een mammografie en in sommige gevallen een echografie gemaakt.

De uitslag volgt binnen 24 uur. Soms is een punctie of biopsie noodzakelijk om vast te stellen of het wel of niet om een kwaadaardige tumor gaat. Het afgenomen weefsel wordt onderzocht door de patholoog en de uitslag hiervan volgt binnen 24 tot 48 uur.   

Borstkanker, wat nu?

Wanneer bij u borstkanker is geconstateerd hebben wij binnen 24 tot 48 uur een voorstel voor een behandelplan. Lees hier meer over wat er op u afkomt na de diagnose borstkanker. 

Behandeling van borstkanker

Geen enkele behandeling van borstkanker is hetzelfde, niet bij mannen en niet bij vrouwen. Dit komt omdat er veel verschillende soorten borstkanker bestaan en omdat al onze behandelingen op maat en in overleg met u worden samengesteld. Lees hier meer over de verschillende soorten borstkankerbehandeling. 

Meer informatie of een afspraak maken?

Bel 030 - 225 09 10.
Of vul hiernaast uw gegevens in. 

Velden met een * zijn verplicht.

Voor bovenstaande informatie hebben wij gebruikgemaakt van informatie van Borstkankervereniging Nederland (BVN).

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910