Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Deel deze pagina

BRCA-1 en BRCA-2

Borstkanker is in de meeste gevallen niet erfelijk maar bij 5-10% is er wel sprake van erfelijke aanleg. Er zijn twee genen bekend die beschadigd kunnen zijn (een zogenaamde mutatie) en een verhoogde kans op borstkanker veroorzaken. Deze worden het BRCA-1 gen en het BRCA-2 gen genoemd. BRCA is afkomstig van het Engelse woord breast cancer (borstkanker).

Erfelijkheidsspreekuur

Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis is een unieke samenwerking gestart met het UMC Utrecht. In het eerste borstkankerziekenhuis van Nederland hebben we een sinds de start een erfelijkheidsspreekuur. Dit houdt in dat er twee tot drie keer per maand in ons ziekenhuis een spreekuur wordt gehouden door een klinisch geneticus. Dit is een medisch specialist van de afdeling klinische genetica van het UMC Utrecht waar wij mee samenwerken. Deze zogeheten erfelijkheidspoli is volledig georganiseerd in samenwerking met het UMC Utrecht en via ons secretariaat kunnen de afspraken worden gepland. Enerzijds kunnen patiënten er terecht voor een eerste analyse, maar juist ook voor patiënten die al jaarlijkse controle moeten ondergaan is er een speciaal programma opgezet.

Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op via 030-225 09 10.

Wat betekent het om een BRCA-1 of BRCA-2 genmutatie te hebben?

Als een vrouw een BRCA-1 of BRCA-2 mutatie heeft, bestaat er een grotere kans om borstkanker en eierstokkanker te ontwikkelen. Om die reden kunnen vrouwen ervoor kiezen om hun borsten preventief (met of zonder reconstructie)te verwijderen. U kunt de mogelijkheden met uw arts bespreken.  

 

Wanneer moet u aan erfelijke borstkanker denken?

Zowel mannen als vrouwen kunnen een BRCA-1 of BRCA-2 genmutatie hebben en deze aan hun kinderen doorgeven. Als er in een familie redenen zijn om aan erfelijke borstkanker te denken wordt dit verder onderzocht middels een bloedonderzoek in klinisch genetische centra die verbonden zijn aan universitaire ziekenhuizen.

Redenen om aan BRCA-1 of BRCA-2 te denken zijn bijvoorbeeld:

  • Op jonge leeftijd te maken krijgen met de diagnose borst- of eierstokkanker.
  • Drie of meer 1e en 2e graads familieleden met borst- of eierstokkanker.
  • Een man met borstkanker.

Soms is er in een familie vermoeden op erfelijke borstkanker, maar kan het BRCA-1 of BRCA-2 gen niet worden aangetoond. Dan spreekt men van familiaire borstkanker. 

Op de website www.brca.nl kunt u meer informatie vinden over BRCA-1 en BRCA-2.

Zekerheid over uw situatie?

Bel 030 - 225 09 10. Of vul uw gegevens in om door ons gebeld te worden.

Velden met een * zijn verplicht.

 

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910