Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Deel deze pagina

Hoe wordt borstkanker ontdekt?

De diagnose naar borstkanker wordt in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis uitgevoerd volgens de richtlijnen van de BVN, het NABON en de SONCOS. Wij vinden het belangrijk dat u geen onnodige zorgen en angsten heeft. Daarom hebben wij samen met ervaringsdeskundigen een proces ingericht waardoor we snel en zorgvuldig kunnen vaststellen of u borstkanker heeft. Wij hebben hiervoor de nieuwste apparatuur (onder andere 3 Tesla MRI-scanner, 3D-echografiesysteem, Tomosynthese-mammograaf) in huis.

Hoe wordt de diagnose borstkanker gesteld?

Er zijn verschillende manieren om borstkanker te ontdekken:

  • Via het bevolkingsonderzoek borstkanker.
  • Via een verandering in de borst die door uzelf wordt waargenomen.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

In Nederland krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het voordeel van deze screening is dat borstkanker in een vroeg stadium ondekt en behandeld kan worden. Tijdens dit onderzoek wordt een röntgenfoto gemaakt van de borsten. Een zogenaamde mammografie.

De huisarts ontvangt de uitslag van dit onderzoek en zal u doorverwijzen als op de röntgenfoto een afwijking is geconstateerd.

Verandering in de borst

Het kan ook zijn dat uzelf een knobbeltje of een afwijking in de borst ondekt. Neem contact op met uw huisarts zodat medisch onderzoek kan uitwijzen of er eventueel sprake is van  borstkanker. 75% van de knobbeltjes of andere veranderingen in de borst zijn geen kanker.

Bij de huisarts

Als u bij de huisarts komt met zorgen om een verandering in één van de borsten zal de huisarts uw borsten zorgvuldig bekijken, bevoelen en onderzoeken of er opgezette lymfeklieren zijn onder de oksel of in de hals.

Als de huisarts het niet vertrouwt zal hij u adviseren en doorverwijzen voor verder onderzoek.  U kunt met een verwijzing van de huisarts vaak nog dezelfde dag in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis terecht.

U kunt altijd zelf aangeven bij de huisarts in welk ziekenhuis u nader onderzoek of een behandeling wilt ondergaan.

Bel ons op 030 22 50 910
Of wij bellen u terug Bel mij

Borstonderzoek in Alexander Monro Borstkankerziekenhuis

Bij ons heeft u altijd eerst een gesprek met een chirurg die gespecialiseerd is in borstkanker. Deze gaat samen met u onderzoeken welke klachten u heeft. Net als bij de huisarts zal de chirurg uw borsten en lymfeklieren onderzoeken om te kijken of deze zijn opgezet.

Beeldonderzoek

Na het gesprek met de chirurg volgen beeldonderzoeken om mogelijke afwijkingen in beeld te brengen. Daarvoor gebruikt het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis de nieuwste apparatuur waardoor eventuele afwijkingen zeer nauwkeurig worden vastgesteld. Er zijn drie soorten beeldonderzoek mogelijk:

  • Een mammografie
  • Een echografie
  • Een MRI

Vrijwel iedereen krijgt een mammografie en/of een echografie. Een MRI scan is niet in alle gevallen nodig. De beelden worden vervolgens beoordeeld door onze radiologen.

Ik vind comfort en het geruststellen van de patiënt tijdens een mammografie of echografie cruciaal.

Corine Rutten
Radiodiagnostisch laborant

 

Cel- en/of weefselonderzoek

Met beeldonderzoek kan onvoldoende worden vastgesteld of het gezwel goedaardig of kwaadaardig is. De radioloog bepaalt op basis van de beelden of ook een cel- en/of weefselonderzoek nodig is. Een zogenaamde punctie of biopsie. De patholoog onderzoekt of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is en onderzoekt de tumorkenmerken.

Overig onderzoek

Als er sprake is van borstkanker zal ook een aantal bloedonderzoeken plaatsvinden om na te gaan of er sprake is van uitzaaiingen. Daarnaast biedt het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in samenwerking met het Helen Dowling Instituut een psychosociale screening aan om u goed te kunnen begeleiden in dit moeilijke proces.

Als u iets niet begrijpt of iets onprettig vindt is het belangrijk dat u dit aangeeft. Wij helpen u graag om onduidelijkheden en ongemakken weg te nemen.

 

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910