Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Deel deze pagina

Knobbel in borst

Heeft u een knobbeltje in de borst ontdekt? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Mocht uw huisarts verder onderzoek nodig achten, dan kunt u snel terecht in ons ziekenhuis. Een knobbeltje in de borst kan wijzen op borstkanker, maar dat is het lang niet altijd. Bij 75% van alle vrouwen die bij ons komen voor verder onderzoek is er geen sprake van borstkanker.

Hoe voelt een knobbeltje aan?  

De borsten voelen altijd wel wat bobbelig aan. Dat komt door de vele melkkliertjes in de borst waar bindweefsel omheen zit. Met name rondom de menstruatie kunnen de melkkliertjes iets opzwellen waardoor dit effect wordt versterkt.

Met een knobbeltje in de borst wordt een verdikking bedoeld die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die u normaal voelt in de borst. Een knobbeltje kan verschillend aanvoelen. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:  

  • Als een knikker
  • Als een plekje dat harder of stugger aanvoelt dan de rest van de borst
  • Als een verdikte schijf of een langwerpige zwelling

Alleen specialistisch onderzoek kan uitwijzen of een knobbeltje in de borst goedaardig of kwaadaardig is.

Wat moet ik doen als ik een knobbeltje ontdek?

Als u een knobbeltje ontdekt is het belangrijk dat u zich medisch laat onderzoeken. Ook bij twijfel adviseren wij u toch contact op te nemen met de huisarts. U kunt, op doorverwijzing van de huisarts, vaak nog dezelfde dag terecht bij het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis. Binnen 24 tot 48 uur kunnen wij vaststellen of sprake is van een goedaardige of kwaadaardige afwijking.

Hoe kan ik een knobbeltje ontdekken?

Sommige vrouwen ontdekken een knobbeltje bij toeval onder de douche, bij het aankleden of tijdens het vrijen. Andere vrouwen ontdekken een knobbel omdat zij regelmatig zelfonderzoek doen. Veel knobbeltjes worden ook ontdekt op basis van het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker.

Lees hier meer informatie over borstkankersymptomen.

Zekerheid over uw situatie?

Maak een afspraak

Velden met een * zijn verplicht.

 

Goedaardige afwijkingen

  • Een veelvoorkomende goedaardige tumor is een fibroadenoom oftewel een bindweefselknobbel. Deze knobbel ontstaat door een wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij maar tast gezonde cellen niet aan.

  • Een cyste is een andere veelvoorkomende goedaardige aandoening. Een cyste is een blaasje gevuld met vocht.

  • Een lipoom is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het vetweefsel. Het lipoom drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan.

  • Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen aan het klierweefsel van de borsten. Veelvoorkomende verschijnselen bij mastopathie zijn pijn, tepelvocht, knobbels en cysten. Ook kunnen de borsten heel gespannen aanvoelen. Mastopathie komt vaker voor bij jongere vrouwen. 

Kwaadaardige afwijkingen

Er is sprake van een mammacarcinoom oftewel een kwaadaardige tumor als de tumorcellen de omringende weefsels binnendringen en deze aantasten. Ook kunnen cellen van een kwaadaardige tumor zich door het lichaam verspreiden waardoor uitzaaiingen (metastasen) ontstaan.

Alleen in het geval van een kwaadaardige afwijking spreken we van (borst)kanker.

 

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910