Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Onze specialisten geven antwoord

(Het vermoeden van) borstkanker brengt naast onzekerheid een heleboel vragen met zich mee. Op deze pagina geeft het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis antwoord op vragen rondom borstkanker die wij veel in onze omgeving horen.

Heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 030-2250910 of via e-mailadres infoantispam@ln.ornomrednaxela.

Is er een nieuwe methode waarbij borstkankerpatiënten na de tumorverwijdering alleen lokaal bestraald kunnen worden?

Dat klopt. Deze behandeling heet APBI: geaccelereerde partiële borstbestraling met IORT of uitwendige bestraling. IORT staat voor Intra Operatieve Radio Therapie. Dit betekent dat de patiënt bij deze methode direct na het verwijderen van de tumor in de OK eenmalig lokaal wordt bestraald. Dit zorgt voor minder bijwerkingen en tijdwinst. Uitwendige bestraling vindt namelijk meerdere keren in een week plaats. Alleen vrouwen vanaf 60 jaar met een kleine tumor (max 2 cm), graad 1 of 2  en geen kwaadaardige cellen in de lymfeklieren van de oksel komen momenteel voor deze methode in aanmerking.

Ik heb pijn in mijn borst, moet ik nu bang zijn dat ik borstkanker heb?

Veel vrouwen hebben last van pijnklachten in de borst. Deze pijnklachten zijn bij de meeste vrouwen cyclisch gerelateerd. Dit betekent dat er een relatie is tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus.

Een andere kleinere groep vrouwen heeft niet-cyclische pijnklachten in de borst, deze klachten hebben geen relatie met de menstruatie. Vaak zit de pijn op een duidelijke plaats in de borst.

Een andere groep vrouwen heeft het borstwandsyndroom. Deze klachten komen niet vanuit de borsten maar zitten aan de zijkant van de borst en stralen pijn uit.

Verder is er een groep vrouwen die pijn in de borst hebben ten gevolge van hartklachten, klachten van de longen of andere inwendige organen.

Wanneer u pijnklachten heeft in de borst is het belangrijk om dit te laten onderzoeken. In de meeste gevallen zal pijn in de borst niet wijzen op borstkanker. Pijnklachten in de borst komt bij minder dan 5% van de vrouwen met borstkanker voor.

Ik ben doorverwezen vanuit het bevolkingsonderzoek, wat gaat er nu gebeuren?

Bij het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis heeft u altijd eerst een gesprek met een chirurg die gespecialiseerd is in borstkanker. Zij/Hij stelt vragen over de klachten, doet lichamelijk onderzoek en brengt het mogelijke ziektebeeld in kaart. Na het gesprek met de chirurg zullen er meestal een mammografie, een echografie en soms een biopt/punctie plaatsvinden.

Het is belangrijk tijdens alle onderzoeken vragen te stellen als er dingen zijn die u niet begrijpt of onprettig vindt.

Er komt vocht uit mijn tepel. Heb ik borstkanker?

Wanneer er vocht uit de tepel komt noemen wij dit tepeluitvloed of tepelafscheiding. Dit komt veel voor. Het is niet abnormaal dat er, wanneer er in de tepel wordt geknepen, wat vocht uit komt. Tepeluitvloed is in de meeste gevallen onschuldig, slechts in 4% van de gevallen is dit het gevolg van een kwaadaardige aandoening. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar vooral in perioden van hormonale veranderingen zoals rond de menstruatie. Maar dit kan ook in de puberteit en aan het begin van de overgang.

Tepelvocht wordt wel beschouwd als een symptoom dat mogelijk op borstkanker kan wijzen. Daarom is het belangrijk dat u, wanneer u last heeft van vocht uit de tepel, contact opneemt met de huisarts zodat er beoordeeld kan worden of een verwijzing naar een medisch specialist nodig is en dat deze kan beoordelen of er sprake is van een kwaadaardige aandoening.

Kan er biopt gedaan worden met echo?

Niet altijd, microkalk (kalkspatjes) zie je niet met echo, deze zijn alleen zichtbaar op het mammogram. Dan is een biopt met behulp van mammogram nodig.

Microkalk kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij verdenking kwaadaardig is dit een indicatie voor een biopt. Het microkalk moet zichtbaar zijn anders neem je blind een biopt. De chirurg wil van de patholoog, die het biopt beoordeelt, horen of hij microkalk gevonden heeft, anders is het biopt niet goed genomen.

Bij mij is borstkanker geconstateerd, waarom is het voorstel tot behandeling anders dan bij mijn buurvrouw?

Over borstkankerbehandelingen is één ding zeker te vertellen: er is niet één behandeling hetzelfde omdat er vele verschillende vormen van borstkanker zijn en elke behandeling afhankelijk is van de soort, grootte en de kenmerken van de tumor maar ook van uw eigen ideeën omtrent behandeling.

Daarom is het belangrijk vragen te stellen aan uw arts als u dingen niet begrijpt. Ook wanneer u twijfelt aan de keuzes van uw medisch team, laat u altijd informeren door een tweede arts. Dit noemen we een second opinion.

In mijn familie komt veel borstkanker voor, is het nodig dat er bij mij jaarlijks foto’s (screening) gemaakt worden?

Dit hangt ervan af. In het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis bepalen wij of jaarlijkse screening voor u nodig is. Dit gebeurt aan de hand van het gedetailleerde verhaal over uw familie en bijvoorbeeld van foto's die gemaakt worden van uw borsten. Verder spelen de richtlijnen van het screeningadvies bij belaste familie voor borstkanker mee en een eventueel consult bij de klinisch geneticus.
 

 
Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910