Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Wat is een mammografie?

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten waarmee op een snelle en betrouwbare manier borstkanker kan worden opgespoord. Mamma is het Latijnse woord voor borst. Op de foto worden vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel en mogelijke afwijkingen in het weefsel zichtbaar. 

Wanneer wordt een mammografie gemaakt? 

Een mammografie wordt gemaakt: 

  • Bij verschijnselen die kunnen wijzen op borstkanker. Denk aan een knobbeltje in de borst of bloed of vocht uit de tepel.
  • Bij vrouwen en mannen zonder symptomen maar die wel een verhoogd risico lopen op borstkanker omdat naaste familieleden borstkanker hebben (gehad).
  • Bij vrouwen die worden opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. 

Wanneer u bent doorverwezen vanuit het bevolkingsonderzoek besluit de radioloog op grond van de foto’s of hij/zij aanvullende opnames maakt. De mammografie die in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis wordt gemaakt dient als vergelijkingsmateriaal. 

Hoe gaat een mammografie in zijn werk ? 

Het maken van een mammografie duurt gemiddeld 20 minuten en zal worden uitgevoerd door een laborante die hierin gespecialiseerd is.

De laborante neemt de tijd voor u. Ze bespreekt eerst het verloop van het onderzoek met u en daarna stelt ze u nog enkele vragen. De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk bij de beoordeling van de foto’s door de radioloog. Ze onderzoekt daarna, afhankelijk van de vraagstelling en klachten, uw borsten.

Vervolgens legt ze uw borst op een plaat. Met behulp van een tweede plaat (een zgn. compressieplaat) wordt de borst enkele seconden samengedrukt. Deze druk kan gevoelig zijn, sommige patiënten ervaren dit zelfs wat pijnlijk. De laborante voert in overleg met u de druk op de borst langzaam op, ervaring heeft geleerd dat op deze manier het onderzoek uitvoeren door de patiënten als minder vervelend ervaren wordt. Dit samendrukken of comprimeren van de borst is noodzakelijk om het borstweefsel uiteindelijk beter te kunnen beoordelen. De foto wordt hierdoor scherper en is beter te beoordelen. Kleine afwijkingen worden ook beter zichtbaar. Ook is er minder röntgenstraling nodig. Per borst worden standaard twee foto’s gemaakt. Zowel de linker- als rechterborst wordt gefotografeerd zodat ook beide borsten met elkaar kunnen worden vergeleken.

Tomosynthese mammograaf

In het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis wordt gebruik gemaakt van een Tomosynthese mammograaf. Dit is een techniek waarmee 3D-mammografiebeelden gemaakt worden. Hierdoor kunnen wij het borstweefsel nog beter bekijken en sneller eventuele afwijkingen vinden.

Wat gebeurt er nadat de foto's zijn genomen?

Na het onderzoek worden de foto’s direct bekeken door een radioloog.

Soms geeft de mammografie niet voldoende informatie en is nader onderzoek nodig. Het kan zijn dat er extra foto’s worden gemaakt en/of het onderzoek aangevuld wordt met een echografie of MRI-scan.

Zekerheid over uw situatie? 

Bel 030 - 225 09 10  of laat hiernaast uw gegevens achter. 

 

 

Velden met een * zijn verplicht.

 

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910