Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Deel deze pagina

Zelfonderzoek borst

Iedere volwassen vrouw en man kan regelmatig zelfonderzoek aan de borsten doen. Het is belangrijk dat u uw eigen borsten goed kent zodat u veranderingen of afwijkingen sneller herkent en eventuele borstkanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt. 75% van de knobbeltjes of andere veranderingen in de borst is geen borstkanker.

Hoe kan ik zelf een borstonderzoek uitvoeren?  

Bij vrouwen zijn de borsten een week na de menstruatie minder gezwollen. Daarom is dit het beste moment om mogelijke afwijkingen te voelen. Mocht u niet (meer) menstrueren dan kan het onderzoek op elk moment worden gedaan. Mannen kunnen het borstonderzoek op elk gewenst moment uitvoeren. Een zelfonderzoek duurt tussen de 5 en 10 minuten en bestaat uit twee onderdelen: kijken en voelen. Met name kijken naar de borsten is erg belangrijk! Voelen is veel minder betrouwbaar, maar kan een onderdeel vormen om uw borsten te leren kennen.

Kijken 

Het is belangrijk om eerst eens goed naar uw borsten te kijken om te zien hoe ze eruitzien. Schrijf de kenmerken van uw borsten op of maak een foto zodat u een goed referentiepunt heeft. Vraag ook naar onze speciale folder waarin we uitleggen waar u op kunt letten als u naar de borsten kijkt. Binnenkort kunt u de folder hier downloaden.

Voelen 

Het borstonderzoek kan zowel staand, zittend en liggend. Kies in ieder geval een houding waarbij u zich kan ontspannen en een ruimte waarin u zich prettig voelt.


Verdeel de borst in een cirkel met 12 gelijkmatige taartstukken of zie de borst als een klok.

  • Plaats uw linkerhand ongeveer 5 centimeter onder het rechtersleutelbeen en plaats uw rechterhand in de nek.
  • Maak met drie vingertoppen van uw linkerhand draaiende bewegingen met een lichte druk van de buitenkant van de borst naar de tepel. Herhaal dit bij alle 12 taartstukken.
  • Onderzoek ook met deze draaiende bewegingen de oksel en het gebied tussen de oksel en de borst.
  • Trek vervolgens de tepel iets van het lichaam af om na te gaan of de tepel makkelijk meebeweegt.
  • Voer het onderzoek ook uit aan de andere borst. 

Wat moet ik voelen?

Het vinden van een knobbeltje kan veel angst met zich meebrengen. Zodra u een verandering of knobbeltje voelt is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Laat de verandering of knobbel zo snel mogelijk onderzoeken om meer duidelijkheid te krijgen. 75% van de knobbeltjes of andere veranderingen in de borst is geen kanker. Als het wel kanker is dan kan het opsporen in een vroeg stadium de kansen op genezing van borstkanker verhogen.  

Zekerheid over uw situatie?

Maak een afspraak

Velden met een * zijn verplicht.

 

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910