Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Lees hier de antwoorden op veel gestelde vragen over het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis.

Hoe snel kan ik terecht in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis?

Met een doorverwijzing van de huisarts kunt u vaak nog dezelfde dag bij ons terecht. Binnen 24 tot 48 uur heeft u de uitslagen van de onderzoeken en kunnen we een behandelplan met u bespreken.

Kan ik bij jullie een second opinion aanvragen?

Dat kan zeker. U kunt een afspraak maken voor een second opinion bij onze medische secretaresse: 030 – 22 50 910.

Voor een second opinion hebben wij enkele gegevens nodig. Wij kunnen deze gegevens voor u opvragen. U kunt deze ook zelf opvragen in het ziekenhuis waar u onder behandeling bent.

Voor een second opinion hebben wij de volgende gegevens nodig:

  • Verwijsbrief van de huisarts of behandelend specialist
  • Indien aanwezig: correspondentie van chirurg / internist-oncoloog / radiotherapeut / plastisch chirurg.
  • De radiologiebeelden en –verslagen (CD-rom van afdeling radiologie)
  • De pathologieverslagen (uitslag van weefselonderzoek)
  • Algemeen medicatie overzicht (te verkrijgen bij uw apotheek)

Lees alle informatie op de website bij second opinion.

Voldoet het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis aan alle kwaliteitseisen?

Ja. Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis werkt volgens de Nederlandse richtlijnen en voldoet aan alle belangrijke kwaliteitscriteria. Zo hebben wij het ZKN-keurmerk, keurmerk Sneldiagnose,  het roze lintje en we zijn ‘Meest patiëntvriendelijke kliniek 2014’. Lees hier meer informatie.

Waarom een gespecialiseerd borstkankerziekenhuis?

Omdat wij denken dat de borstkankerzorg in Nederland beter kan: borstkankerzorg op maat, volledig rondom de patiënt georganiseerd. Eén ziekenhuis, waarin alle medisch specialisten, verpleegkundigen en laboranten samenwerken in een multidisciplinair team dat zich helemaal richt op borstkanker zodat wij de allerbeste zorg kunnen leveren.

Kan ik in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis terecht als ik een verhoogde kans op borstkanker heb?

Ja. Wij hebben een spreekuur voor mensen met verhoogde kans op borstkanker. Deze zogeheten erfelijkheidspoli is opgezet in nauwe samenwerking met de afdeling klinische genetica van het AMC/VUmc. Patiënten kunnen een afspraak bij ons maken voor een eerste analyse. Voor patiënten die al jaarlijkse controle moeten ondergaan is er een speciaal programma.

Maken jullie gebruik van een borst-thermografie*

Nee, omdat de werking van deze toepassing nog niet wetenschappelijk is onderbouwd.

*Borst-thermografie zou iemand zonder straling en zonder aan te raken kunnen scannen op  borstaandoeningen.

Kan ik bij het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis terecht voor radiotherapie (bestraling)?

Indien radiotherapie nodig is, bespreekt onze radiotherapeut-oncoloog Joeke Felderhof, de behandeling met u. Zij neemt uitgebreid de tijd om de keuzes en consequenties van de radiotherapie met u te bespreken. Ook legt zij uit hoe vaak u bestraald moet worden om te genezen. Meestal is dit tussen de 16 en 28 keer. Omdat dit zo vaak en zo kort achter elkaar moet gebeuren, vindt radiotherapie plaats in een ziekenhuis bij u in de buurt. Onze eigen radiotherapeut-oncoloog begeleidt dit hele proces en zorgt voor een naadloze aansluiting op de rest van de behandelingen.

Is mijn partner/kind/ander familielid/vriend(in) welkom in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis?

Natuurlijk. Wij begrijpen dat u liever niet alleen bent tijdens een onderzoek of behandeling. Een familielid of vriend(in) is altijd welkom in ons ziekenhuis.  Als u een nachtje moet blijven in het ziekenhuis, kan deze persoon ook overnachten.

Zijn er bezoektijden in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis?

Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis heeft geen vaste bezoektijden, uw bezoek is van harte welkom. Wij adviseren u echter om het aantal bezoekers te beperken. Dit omdat het belangrijk is om voldoende rust te nemen na uw operatie, om zo het herstel te bevorderen.

Wat vinden patiënten van de zorg in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis?

De patiënten in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis zijn zeer tevreden. Dat weten we onder andere doordat we op ZorgkaartNederland een gemiddeld cijfer van een 9,7 krijgen!

Wordt de zorg in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis vergoed door mijn ziektekostenverzekeraar?

Ja*. Met een verwijzing van de huisarts wordt de zorg in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis door alle zorgverzekeraars vergoed. Lees hier meer informatie.

*In slechts enkele gevallen/situaties wordt een borstreconstructie niet vergoed. Onze plastisch chirurg kan u hier alles over vertellen.

Wat kost een mammografie?

Een mammografie kost ongeveer 90 euro. Deze kosten vallen onder uw ziektekostenverzekering, u hoeft dit dus niet zelf te betalen (dit is wel afhankelijk van de hoogte van uw eigen risico). Kijk voor de prijzen van alle onderzoeken en behandelingen op ons overzicht passantentarieven 2016.

Wat kost een onderzoek/behandeling?

Een overzicht van de kosten van alle onderzoeken en behandelingen staat op ons overzicht passantentarieven 2016. Deze kosten vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u zelf een deel moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering.

U vindt meer informatie over onze afspraken met zorgverzekeraars op onze website bij Verzekeringen.

Is het mogelijk om in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis een borstreconstructie te ondergaan?

Jazeker, het overgrote deel van onze patienten ondergaat een borstreconstructie, soms al direct met de eerste operatie, soms uitgesteld.

Alle mogelijke vormen van een borstreconstructie kunnen door onze plastisch chirurgen worden uitgevoerd. Alleen de zogenaamde DIEP methode (buikschort transplantatie) wordt niet in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis zelf verricht, maar in het VUMC te Amsterdam. Uiteraard wel door onze eigen chirurgen.

Is een borstreconstructie ook tijdens dezelfde operatie als de borstamputatie mogelijk?

Bij een borstsparende operatie vrijwel altijd. Na een borstamputatie is het met name afhankelijk van de eventuele aanvullende behandelingen die u moet ondergaan. Het gaat hierbij voornamelijk om de bestraling. Overigens is het voor een reconstructie met siliconen prothese van belang dat u gestopt bent met roken.

Met welk merk borstimplantaten en tissue expanders werken jullie?

Wij maken gebruik van de borstimplantaten en tissue expanders van het merk Natrelle® (bedrijfsnaam Allergan). De Natrelle® collectie is het resultaat van ruim 30 jaar ervaring met de vervaardiging van borstimplantaten en weefselexpanders. Het assortiment omvat de meest recente en hoogtechnologische generatie borstimplantaten. Dankzij voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkelingen beschikt de Natrelle® collectie ter ondersteuning van de productveiligheid over de meeste klinische gegevens. Alle producten van Natrelle® zijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) en hebben de CE-markering (dit geeft aan dat een product voldoet aan meer dan de wettelijke eisen op onder andere het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu). Voor meer informatie over onze protheses en tissue expanders verwijzen wij u graag door naar de website van Natrelle.

Zijn er vacatures in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis?

Bekijk hier onze vacatures. Mocht daar geen passende vacature bijstaan, dan kunt u altijd een open sollicitatie sturen naar Ingrid Peters, HR Manager via ingridpetersantispam@ln.ornomrednaxela.

Heeft het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis een IC?

Nee, wij hebben geen Intensive Care afdeling.

Er is weinig literatuur over de kans op Intensive Care (IC) opname na borstkanker chirurgie omdat het heel weinig voorkomt. Ook uit de Nederlandse NICE databank blijkt dat IC opname na borstoperaties heel zelden voorkomt. Met andere woorden: de kans op een IC-opname na geplande borstkankeroperaties is verwaarloosbaar.

Maar stel dat het toch nodig is, dan hebben wij het als volgt geregeld:
Ons ziekenhuis beschikt over 2 anesthesiologen, van wie een 20 jaar als intensivist geregistreerd en werkzaam is geweest. Daarnaast hebben 8 van de 12 stafleden in 2013 de Advanced Life Support opleiding gehaald waarmee de eerste behandeling van acute problemen gegarandeerd is, en hebben de overige personeelsleden de Basic Life Support cursus gevolgd.

We hebben een goed uitgeruste verkoeverkamer waar opvang mogelijk is als iemand meer zorg nodig heeft dan op de verpleegafdeling kan worden geboden. De (IC) verpleegkundigen die bij ons op de Holding/Verkoeverkamer werken hebben of de IC opleiding of de Recovery opleiding gevolgd. Daardoor geldt deze verkoeverkamer als Medium Care afdeling.

Vervolgens wordt de patient opgehaald door de ambulance van de RAVU en vervoerd naar de Intensive Care van het dichtstbijzijnde (academisch) ziekenhuis of naar het Radboud UMC te Nijmegen, waarmee ons ziekenhuis een samenwerkingsverband heeft.

Heeft het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis een roze lintje?

Ja, het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis heeft op 21 juli 2015 voor de tweede keer een roze lintje gekregen van Borstkankervereniging Nederland (BVN) voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Lees hier meer.

 

Wat is de Alexander Monro Foundation?

De Stichting Alexander Monro Foundation werft en verstrekt (financiële) middelen ten behoeve van of ter bevordering van onderzoek, onderwijs, kwaliteit van zorg en innovatie en alles wat de diagnose en behandeling van borstkanker kan bevorderen. De Stichting Alexander Monro Foundation is op 4 september jl. officieel opgericht en heeft de ANBI status. U kunt schenkingen doen onder fiscaal gunstige voorwaarden. Lees hier meer over de foundation.

 
Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910