Bel ons voor een afspraak030 22 50 910

Deel deze pagina

Second opinion

Lees hier alle informatie over een second opinion in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis.

Wat is een second opinion? 

Een second opinion is een ‘tweede mening’. Dit betekent dat een andere medisch specialist dan uw behandelend arts een oordeel geeft over uw (toekomstige) behandeling. Hij/zij neemt de behandeling niet direct over, dit gebeurt alleen als u aangeeft dat u dat wilt.   

Waarom een second opinion?

In Nederland voldoen alle zorgprocessen rond borstkanker aan bestaande richtlijnen en kwaliteitseisen. Toch kan het zijn dat u twijfelt aan het advies van uw arts of wilt u graag extra zekerheid. In dat geval kunt een second opinion aanvragen.

Hoe vraag ik een second opinion aan in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis?

Wanneer u een second opinion in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis wilt aanvragen, kunt u het beste de volgende stappen doorlopen:

1. U belt ons op telefoonnummer 030-2250910 om een afspraak te maken.

2. Om een second opinion uit te kunnen voeren, hebben wij enkele gegevens* nodig. Er zijn verschillende manieren om aan deze gegevens te komen:

 • U vraagt zelf de benodigde gegevens op in het ziekenhuis waar u onder behandeling bent. Deze gegevens kunnen door het ziekenhuis of door uzelf naar ons worden opgestuurd, of u kunt de gegevens persoonlijk bij ons afleveren.
 • Wij kunnen uw medische gegevens voor u opvragen door middel van een  toestemmingsverklaring. In dit geval worden uw gegevens direct doorgestuurd naar ons en hoeft u deze niet zelf op te halen. 

3. Zodra alle gegevens door ons zijn ontvangen, worden deze besproken met één van onze artsen. Er wordt dan gekeken of er nog gegevens ontbreken en welke afspraken wij mogen inplannen.

4. Wij nemen contact met u op om de afspraak/afspraken door te geven.

 

* Voor een second opinion hebben wij de volgende gegevens van u nodig:

 • Verwijsbrief van de huisarts of behandelend specialist.
 • Indien aanwezig: correspondentie van behandelend specialist(en).
 • De radiologiebeelden en –verslagen (CD-rom van afdeling radiologie).
 • De pathologieverslagen (uitslag van weefselonderzoek).
 • Algemeen medicatie overzicht (te verkrijgen bij uw apotheek).

Wat gebeurt er bij een second opinion in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis?

Een afspraak voor een second opinion in het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis verloopt als volgt:

 1. Indien u de gegevens zelf heeft opgehaald, geeft de medisch secretaresse aan hoe laat u deze kunt afgeven bij de gastvrouw in het ziekenhuis. Zo hebben onze specialisten, vóór uw afspraak, voldoende tijd om uw gegevens goed te kunnen beoordelen.
 2. De specialisten bekijken uw gegevens.  
 3. U heeft een gesprek met de chirurg. Het kan zijn dat de chirurg ook lichamelijk onderzoek uitvoert.
 4. Uw gegevens worden besproken in het multidisciplinair overleg (MDO). In het borstkankerziekenhuis is twee keer per dag zo’n overleg.
 5. De chirurg belt u na het MDO om het advies van de specialisten met u te bespreken. Eventuele vervolgafspraken worden in overleg met u ingepland.  

Bovenstaand verloop van een second opinion is een richtlijn. Het kan zijn dat het verloop van uw second opinion hiervan afwijkt.

Geen motie van wantrouwen

Het aanvragen van een second opinion is een veel voorkomende manier om meer informatie en meer duidelijkheid over uw behandeling te krijgen.

Vergoeding second opinion

Het maken van een second opinion wordt, indien u in het bezit bent van een verwijsbrief, meestal vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Uw ziektekostenverzekeraar kan u precies vertellen of een second opinion in uw situatie wel of niet wordt vergoed.

Zekerheid over uw situatie?

Bel 030 - 225 09 10. Of vul hiernaast uw gegevens in om door ons gebeld te worden.

 

Velden met een * zijn verplicht.

 

 

Maak een afspraakBel ons op 030 22 50 910